Start Nyhetsarkiv Bibliotek Galleri Medlemmar Anslagstavla Kontakt

05 - Trivselregler

 

Trivsel- och förhållningsregler:

Att bo i flerfamiljshus innebär att ha sina grannar nära inpå. För att alla skall trivas är det viktigt att visa hänsyn och inte störa sin omgivning alltför mycket.Alla boende är skyldiga att visa respekt gentemot sina grannar och det är en självklarhet för att alla i huset och i bostadsområdet skall trivas.
Sunt förnuft och hänsyn till varandra är en grundpelare, men då vi alla är olika finns det ett antal regler som samtliga medlemmar och dess eventuella gäster skall förhålla sig till.

 

Att visa hänsyn för varandra är extra viktigt mellan kl. 22.00–07.00.

 

Att tänka på för dig och dina grannars skull, i enlighet med Stockholms stads riktlinjer och bostadsrättsförordningar:

·       - Alla blir lite gladare och mår lite bättre av att få sova ordentligt. Medan vi alla är olika och har olika tider så är det bestämt att det skall råda kvällsro efter kl. 22.00.
Ha ljudet på en lagom nivå när du spelar musik, lyssnar på radio eller ser på TV. Mellan kl.22.00-07.00 är det extra viktigt att hålla ljudnivån nere. Tänk även på att inte borra efter kl.20.00. Undvik att duscha och ha igång tvättmaskinen i din lägenhet mellan kl.23.00-06.00.

·      - Renoveringsarbeten och annat som för oväsen, som kan tänkas vara störande för de som bor runt omkring bör planeras så att de stör så lite som möjligt. Se föreningens hemsida under fliken "Bygga om eller renovera lägenheter" för mer information om renoveringsarbeten.
Tänk på att en del ändringar i lägenheten inte bara kräver styrelsens tillstånd utan vissa ändringar kan även kräva bygglov från kommunen.  Det kan innefatta ombyggnad som påverkar ventilation, vatten och avloppsledningar och inglasning av balkong. 
Är du osäker på om dina byggplaner kräver bygglov kan det vara god idé att kontakta kommunen. Det är inte tillåtet att röra bärande väggar i lägenheten utan bygglov.
OBS: Täck alltid för ventiler i kök och badrum när du river ner kakel.
Kontakta alltid styrelsen innan arbetet påbörjas och beskriv vad som skall göras i lägenheten. På så vis hinner du få rätt information innan arbetet drar i gång

·       - Alla vill såklart ha fest ibland, men prata gärna med dina grannar innan/sätt upp anslag om detta i trapphuset. En bra regel är att sänka ljudnivån ju senare det blir på kvällen

·       - Grillning får endast ske på angiven plats. Tänk även på hur du grillar så att inte rök tränger in i lägenheterna. Det är inte tillåtet att använda tändvätska eller att placera extra grillar nära- eller i direkt anslutning till boendes fönster. Engångsgrillar är inte ok att använda. Det är inte tillåtet att grilla på balkongerna.

·       - Tänk på att din granne kan få in rök i sin lägenhet om du röker på balkongen. På innergården råder det rökningsförbud. Rökning hänvisas till ute på gatan (ej i direkt anslutning till portarna eller utanför restaurangerna då detta är olagligt sedan 1 juli 2019).

·      - Tvättstugan är ett viktigt gemensamhetsutrymme i fastigheten. Tvättstugan har du och dina grannar gemensam tillgång till och ansvar för! Det betyder att du själv städar upp i tvättstugan efter att du använt den. Du ska alltså lämna tvättstugan ren och fräsch, så som du själv vill möta den. ​
Följ anvisningarna för tvättmaskinerna noga. Om någon maskin eller torkskåp går sönder, kontakta omedelbart styrelsen så att detta omgående kan rättas till.
Tvättstugan är även ett utrymme som för mycket oväsen, respektera därför tvättstugans tillgänglighetstid som är mellan kl.07.00-22.00

·       - Det är lyhört i trapphusen. Spring, lek och smällande dörrar kan lätt bli störande. Som medlem ansvarar du även för att dina gäster inte stör grannarna

·       - Undvik problem i soprum genom att alltid knyta ihop soppåsen innan du slänger den. För allas trivsel får ingen ställa soppåsar utanför ytterdörren, inte ens för en kortare stund.
Skrymmande grovsopor, såsom möbler, lämnar du själv till kommunens återvinningscentral. Kartonger och travar med tidningar får inte kasseras i soprummet, utan detta lämnar du vid närmaste återvinningsstation.
Det åligger varje medlem att vara aktsam med eventuellt spill på väg till soprummet

·      -  Du skall ha en hemförsäkring för din lägenhet, som gäller under hela tiden du bor i föreningen.

 

Ditt husdjur:

 

·       Har du husdjur som vistas utanför lägenheten finns det några saker du behöver tänka på för trivsel och säkerhet. Inga husdjur får vara lösa i trapphusen och hundar skall vara kopplade utomhus. Ta hänsyn och kontrollera om någon är rädd för hundar, katter eller allergisk mot pälsdjur.

 

·       Det är rastningsförbud på gården. Du ansvarar även för att de inte förorenar i eller runt fastigheterna, använd alltid avföringspåse.
Av hygienskäl är det inte tillåtet att mata fåglar från balkong, fönsterbrädor eller på marken. Maten drar lätt till sig skadedjur som möss och råttor.

 

·       Om det förekommer hundskall i fastigheten och ägaren inte är hemma så bör man i första hand informera djurägaren om problemet - på ett konstruktivt sätt. Ofta vet inte ägaren om att hunden skäller. I enlighet med trivselreglerna så skall fastigheten vara tyst från störande ljud efter kl.22.00

 

Gemensamma ytor:

 

·       Gården är en träffpunkt för alla i föreningen och ofta även en lekplats för barn. Självklart skall alla se till att vara rädda om planteringar och annan gemensam utrustning. Nedskräpning är ej tillåtet.
Efter kl.22.00 söndag-torsdag skall det vara tyst på gården och efter kl.23.00 fredag-lördag, likaså innan kl.08.00. Området skall hållas rent för allas gemensamma trivsel.

 

·       Rökning är förbjudet i föreningens samtliga gemensamma utrymmen så som trapphus, tvättstuga, soprum, barnvagnsförråd, vind, källare, verkstad, föreningslokal och innergård. Visa även i övrigt hänsyn till dina grannar om du till exempel väljer att röka på din balkong.
Den som röker på sin balkong får absolut inte kasta ut fimpar eller aska från balkongen/fönstret så att detta kan blåsa in till grannen under/bredvid/mittemot. Detta både ur trivselsynpunkt och av säkerhetsskäl; en glödande fimp på grannens matta kan orsaka brand.

 

·       Föreningslokalen är att rekommendera vid fest eller större tillställningar, för att minska risken att störa sina grannar ytterligare. Lokalen går att boka genom tvättstuge-appen och kostar 500 kronor att hyra per tillfälle.
Lokalen går att hyra söndag-torsdag kl.07.00-22.00 och fredag-lördag kl.07.00-01.00.
Föreningslokalens trivsel- och städregler finns anslaget nere i lokalen, på föreningens hemsida och i kort version i boknings-appen.

 

·       Bastun bokas vid ansvändning genom tvättsuge-appen och kostar 20 kronor per tillfälle.
Bastun går att hyra kl.06.00-22.00 måndag-söndag. Bastuns trivsel- och städregler finns anslaget nere i kapprummet, på föreningens hemsida och i kort version i boknings-appen.

 

Balkong, altan och fönster:

 

·       Visa hänsyn till dina grannar. För att det skall vara trevligt och trivsamt med balkonger i föreningen är det viktigt att visa hänsyn för varandra. Precis som alltid när man befinner sig i lägenheten skall man se till att inte störa sina grannar. Om du störs av din granne ta i så fall i första hand kontakt med grannen och försök komma överens med denne.

 

·       Håll din balkong fri från snö och is. Om du måste skotta din balkong är du ansvarig för att den fallande snön inte skadar någon eller något på gården/gatan. Lämna inte fönster och dörrar öppna så att vatten- och frostskador kan uppstå. Undvik förvaring av brännbart material på din balkong. 

 

  • Tänk på att inte störa dina grannar. Skaka inte mattor och sängkläder från balkongen så att det ramlar ned skräp och damm till grannen under. Röker på balkongen. Släng inte fimpar från balkongen (detta är även en brandfara). Ha inte hög ljudnivå på samtal, musik eller dylikt. Vattna inte blommor så att vattnet rinner ner till grannen.

 

Förråd på vind och i källare:

 

·       Tänk på brandfaran - Det är absolut förbjudet att förvara bensin, färg och explosiva vätskor i förråden, samt att röka på vinden och i källaren.

 

·       Ha även i åtanke att det kan bli väldigt varmt på vinden på sommaren, så var försiktig med att förvara värmekänsliga föremål däruppe. Det är förbjudet att förvara däck i förråden, eftersom dessa orsakar giftig rök vid en eventuell brand.

 

Andrahandsuthyrning:

 

·       All andrahandsuthyrning kräver styrelsens godkännande.

 

Övrigt:

 

Generellt gäller respekt för dina grannar före och efter specifika tider.
Störande buller" är ett vitt begrepp men omfattar alla höga ljud som kan vandra vidare till grannarna. 
Det är extra viktigt att respektera tidsbegränsningen för buller vid pågående renovering. Borrning/bilning/hammarslag/slipning etc är exempel på ljud som både vandrar till grannarna bredvid den aktuella lägenheten samt upp i hela stammen. Störande buller kan också leta sig vidare i huset pga en högljudd tvättmaskin eller onormalt hög musik.

·     *  Om man uppfattar en granne som onormalt högljudd på dagligbasis, utan att det rör sig om renoveringsbuller, så skall den första åtgärden alltid vara att ta upp saken grannar emellan. Många gånger kan saker lösas redan här. Men om det inte hjälper och störningen fortsätter skall kontakt tas med föreningens styrelse och i tredje hand med tredje part. Vid fortsatta problem kan anmälan göras till förvaltningskontoret. När föreningen fått underlag kan anmodan om rättelse skickas ut och eventuella andra åtgärder vidtas i samarbete med jurister.
Vad som räknas som buller eller störande är högst individuellt och alla har sin egen uppfattning om vart gränsen går. 
Barn som springer, går eller leker i sitt hem är ett exempel på ljud från grannar som är svårt att reglera. Det finns åtgärder som tonar ner ljud från barnlek som tex. fler mattor samt dialog med barnfamiljen om vilka tider som du/ni upplever som mest högljudda.

·       * Medlemmens rätt att disponera sin lägenhet för uthyrning i andra hand begränsas av att styrelsen ska godkänna uthyrningen. Anmälan ska ske i god tid före uthyrningen, skriftligen på särskild blankett. Medlemmens ansvar för att avgiften till föreningen betalas, att lägenheten behålls i samma skick samt att hyresgästen beter sig i enlighet med de regler och bestämmelser som finns i föreningen kvarstår även då denne inte fysiskt bor i sin lägenhet. Om lägenheten hyrs ut utan styrelsens godkännande eller i strid med villkoren för andrahandsuthyrning är detta en otillåten uthyrning enligt föreningens stadgar som kan lämnas till jurister för behandling och så småningom leda till ett förverkande av bostadsrätten. Detta kan också ske om innehavaren inte tar sitt ansvar enligt ovan punkter.